WHO: Nincs bizonyíték rá, hogy a Sinopharm hatásos az idősek körében

Megosztás

Friss jelentést tett közzé a WHO a Magyarországon is használt kínai Sinopharm vakcina hatásosságáról – számolt be róla a Telex. Az Egészségügyi Világszervezet a meglévő bizonyítékokat értékelte, és arra a megállapításra jutott, hogy a kínai oltás 60 év alatt, egészségeseknél hatékonyan előzi meg a koronavírust, az idősebb korosztályban azonban a hatásosságnak nincs elegendő bizonyítéka. A más társbetegségekben szenvedőknél szintén nem bizonyított szerintük a hatásosság.

Fontos hangsúlyozni, hogy a WHO nem új eredményeket közölt, hanem korábban már publikált adatokat tekintett át és értékelt. Az állásfoglalásuk nem jelenti azt, hogy a Sinopharm biztosan hatástalan lenne az időseknél, arról meg egyáltalán nincs is szó, hogy esetleg ártalmas lenne. Az egészségügyi világszervezet szerint azonban nincs elég adat, hogy a hatvan év felettieknél a hatásosságot tudományosan meg lehessen ítélni.

A WHO most közzétett elemzése szerint a hatvan év alattiaknál meggyőzőnek látják a bizonyítékokat. Mint a tanulmány összegzésében, Dobson Szabolcs fordításában olvasható: „Nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (ez a Sinopharm oltásának a hivatalos neve) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid–19 megelőzésében (18–59 éves) felnőtteknél.”

Az idősebbeknél azonban nem látják kellőképpen bizonyítottnak a Sinopharm hatásosságát: „Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél” – áll a WHO értékelésében. Még kevésbé látják meggyőzőnek, hogy a krónikus betegeknél hatásos-e a kínai oltás: „Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid–19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos Covid–19 kialakulását”.

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken: a Covid–19 súlyos formája elleni védelem; a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség jövőbeli kockázata; a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás; várandósságban való biztonságosság; idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;
a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

A kérdés azért lényeges, mert Magyarországon először épp az idősebb korosztályból kaptak sokan Sinopharm-vakcinát.

Müller Cecília az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján röviden reagált a WHO értékelésére. Müller azt hangsúlyozta, hogy a WHO egyelőre csak a szakirodalmi adatokat foglalta össze, és ennek birtokában a hétvégére várják a WHO ajánlását a Sinopharm vakcinával kapcsolatban. Ha a szervezet az általa ajánlott koronavírus-vakcinák listájára fel fogja venni azt, akkor ez lesz majd az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják. „Meglátjuk, milyen döntést hoz a WHO” – fogalmazott Müller.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek